• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

         BÖREKOĞLU HUKUK BÜROSU

                                   Av. Serdar BÖREKOĞLU

Site Menüsü
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE BAŞVURUSU HAKKINDA KISA AÇIKLAMALAR

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan ülkelerden biri tarafından Sözleşmede ve Ek Protokollerde belirlenen haklarının ihlal edildiğini düşünen herkes AİHM ne başvurma hakkına sahiptir.

A.İ.H.S 35. maddesine göre başvuru sahibinin iç hukuk yollarını tüketmesi ve kesin karar tarihinden sonra 4 ay içinde mahkemeye başvurması gerekmektedir. Ayrıca aynı maddeye göre imzasız başvurular ve önceden mahkeme veya başka bir uluslararası yargı kuruluşu tarafından karara bağlanmış olaylarla aynı ve yeni olay içermeyen başvurular reddedilmekte olup başvurunun doğrudan mahkemeye yapılması gerekmektedir.

İç hukuk yollarının tüketildiği Anayasa Mahkemesinin kendi içinde farklı kararlarına karşı da haklarının ihlalinden sonuç alamayan bir çok bireysel başvuru sahibi AİHM ne başvurularını taşımaktadırlar

Başvurunun şekli şartları nelerdir?

Mahkeme içtüzüğünün 47. maddesine göre başvurunun taşıması gereken unsurlar şunlardır:

a)Davacının ismi, doğum tarihi, uyruğu, cinsiyeti, mesleği ve adresi;
b) Varsa temsilcisinin isim, meslek ve adresi;
c) Davacının kendisine karşı açmış olduğu sözleşmeci Taraf veya Taraflar;
d) Olayların özet biçimde açıklaması,
e) Sözleşme'nin ihlal iddia veya iddiaları ve elverişli kanıtlar hakkında kısa bir açıklama;
f)Sözleşme'nin 35/1 maddesinde belirtilen kabul koşullarına davacı tarafından uyulduğuna ilişkin kısa bir açıklama;
g) Dava konusu ve ana çizgileriyle davacının Sözleşme'nin 41. maddesine göre yapacağı haklı giderim istemi;
h) Uygun bütün belgelerin ve özellikle dava konusuna ilişkin yargı kararları ve sair karar örnekleri.

Mahkeme’ye başvurmaya karar verdiğiniz takdirde, lütfen başvurunuzun Mahkeme İçtüzüğü’nün 47 maddesine uygun olduğundan ve bu maddede belirtilen tüm bilgi ve belgeleri içerdiğinden emin olunuz.

Mahkeme İçtüzüğü’nün 47 . 1 ve 2 maddesinde belirtilen bilgi ve belgeleri tam olarak sunmamanız durumunda, şikayetleriniz incelenmeyecektir. Başvuru formundaki bütün alanların doldurulması zorunludur.

Başvuru formunu İnternet’ten indirip doldurduktan sonra, formun çıktısını başvurunuzu tamamlamak için gerekli olan diğer belgelerle birlikte Mahkeme’ye posta yoluyla gönderiniz. Mahkeme’nin İnternet sitesinde yer alan başvuru formu dışındaki hiç bir başvuru formunu kullanmayınız. Söz konusu formların zamanla güncellediğini unutmayın. Aksi halde başvurunuz red edilecektir.

Başvurunuz üzerine taraf devlet hükümetine başvurunuz tebliğ edilecektir. Bildirimden itibaren birbirini izleyen iki aşamalı bir usul uygulanabilir. Usulün çekişmesiz yargılamayı öngören ve 12 hafta sürecek olan ilk aşamasında, taraflar yargılamayı dostane çözümle sonuçlandırmaya davet edilir. Öngörülen sürenin bitiminde anlasmaya varılamadığı takdirde, çekişmeli yargılama aşamasına geçilir ve taraflar başvuruyla ilgili görüşlerini sunar.

Diğer sorularınız için

0535 572 90 93 numaralı telefondan

Danışma hizmeti alabilirsiniz

  
448 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın