• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

         BÖREKOĞLU HUKUK BÜROSU

                                   Av. Serdar BÖREKOĞLU

Site Menüsü
İDARİ YARGI ( İPTAL VE TAM YARGI DAVALARI ) HAKKINDA GENEL AÇIKLAMALAR

 Türk İdare Hukuku’nda idari davalar İptal ve Tam yargı davaları olarak ikiye ayrılmaktadır.

İdari davalar, idarenin işlemleri karşısında menfaatleri ihlal edilenler tarafından bu idari işlemlerin iptali için açılırken Tam Yargı Davaları,  idarenin işlem ve eylemleri sebebiyle hakları maddi ve manevi zarara uğrayanlar tarafından zarara sebebiyet veren idare aleyhine açılan tazminat davalarıdır. Bu davaların İdare aleyhine açılabileceği ayrıca Anayasanın 40, 125 ve 129. Maddelerinde  düzenlenmiştir.

Yine, konusu ve amacı kamu hizmeti olan idari sözleşmelere karşıda iptal ve tam yargı davaları idare aleyhine açılabilmektedir.

İdare aleyhine açılan tazminat davalarında zararı doğuran olay ile idare arasında nedensellik bağı bulunması gerekli olup, idarenin kusuru hem kusurlu hem  kusursuz sorumluluk hükümlerine göredir.

İdari işlemlerden dolayı açılacak iptal ve tazminat davalarında işlemi meydana getiren idareye başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat, İDARENİN EYLEMLERİNDEN DOLAYI  idari eylemi öğrenme veya veya bildirim sonucu öğrenme tarihinden bir sene her halde beş yıl içinde ilgili idareye başvurup haklarınızı talep etmeniz gerekmektedir. İş bu taleplerinize 30 gün içinde cevap verilmesi gerekmektedir. Cevap verilirse cevap tarihinden itibaren cevap verilmezse 60 gün içinde İdari Mahkemelere veya Danıştaya, Vergi Mahkemelerine ise 30 gün içinde dava açmanız gerekmektedir.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda yapılan değişikliklerle,  idari başvurulara cevap verme süresi  60 günden 30 güne, kesin olmayan cevaplar için bekleme süresi ise 6 aydan 4 aya indirilmiştir.

Görevsiz mahkemelerde açılan davalarda İdareye başvuru şartı aranmamaktadır.

Diğer sorularınız için

0535 572 90 93 numaralı telefondan

Danışma hizmeti alabilirsiniz

  
466 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın