• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

         BÖREKOĞLU HUKUK BÜROSU

                                   Av. Serdar BÖREKOĞLU

Site Menüsü
ANLAŞMALI BOŞANMA

Türk Medeni Kanununun, Aile Hukukunu ilgilendiren boşanma sebeplerinden biride eşlerin anlaşarak boşanmak istemesidir. Tarafların, anlaşarak boşanabilmeleri için aralarında herhangi bir uyuşmazlık kalmaması ve uzlaşmış bulunmaları gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu madde 166/ 3 maddesinde düzenlenmiş ve bu davanın açılması için, Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Bir yıl evlilikleri süren taraflardan birinin boşanma davası açması üzerine, diğer eşin davacının davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına karar veren mahkeme boşanmaya karar verir. Fakat, hakimin tarafların bu serbest iradelerine Kamu Düzeni gereği müdahale etme hakkı vardır. Şöyle ki, boşanma kararı verilebilmesi için hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve taraflar arasında hazırlanmış anlaşmayı uygun bulması gerekir. Aksi halde, tarafların menfaatleri için hakım gerekli müdahaleyi veya düzeltmeleri yapabilir.

Açıklamalarımızdan ve kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere, anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için eşlerin boşanma hususunda anlaşmaları yetmeyip evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı ve bu durumun ortak hayatın devamını mümkün kılmaması kıstastır.

Anlaşmalı boşanmanın, diğer şartları dava açılırken veya açıldıktan sonra tarafların aralarında bir boşanma protokolü hazırlamaları ve dava açılan Aile Mahkemesinde her iki tarafın da duruşmaya katılması gerekmektedir. Vekil ile temsil bu zorunluluğu ortadan kaldırmaz. Anlaşmalı boşanma davaları, taraflar kendi aralarından uzlaştıklarından dolayı doğal olarak diğer çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha kısa sürmektedir. Bu tür davalarda yetki kamu düzeni olmayıp karşı tarafın itirazının olmaması halinde her adliyede dava açılabilir.

Boşanma protokolünde yoksulluk nafakası ile ilgili husus bulunmalıdır. Çünkü, yoksulluk nafakası talep etmeyen ileride ayrı bir dava ile yoksulluk nafakası talebinde bulunulamayacaktır.

Diğer sorularınız için

0535 572 90 93 numaralı telefondan

Danışma hizmeti alabilirsiniz

  
9 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın